Borgerlig begravning

Det har blivit allt vanligare att välja en borgerlig begravning. Men hur skiljer den sig från en kyrklig ceremoni och finns något särskilt att tänka på?

En borgerlig begravningsceremoni är till skillnad från en kyrklig inte styrd av något regelverk, men ska vara etiskt utförd. Den lämnar med andra ord stor frihet och kan utformas helt som ni efterlevande önskar, eller som den avlidna skulle ha önskat. Alla människor kan begravas borgerligt i Sverige. Både de som tillhör och de som inte tillhör Svenska kyrkan eller något annat samfund. Även en borgerlig begravning kan innehålla religiösa inslag, men den är oftast religiöst neutral eller ateistisk.

Vid en borgerlig begravning finns många sätt att låta avskedet spegla den avlidna. En idé är att låta ceremonin följa ett visst tema. Det kan vara något särskilt intresse, livsåskådning, viktiga händelser eller naturen. Då kan musik, dikter och utsmyckningar knyta an till temat. Just musik och dikter är ofta viktiga inslag som binder samman olika delar av ceremonin. Det finns inga begränsningar när det gäller val av musik och dikter, så länge det präglas av respekt för andra och för den avlidna. Det går bra att ha inspelad musik från en original CD-skiva eller köpt musik från exempelvis iTunes, men vi har ingen möjlighet att spela streamad eller nedladdad musik från till exempel Spotify.

Farväl erbjuder en prisvärd borgerlig begravning

Vi på begravningsbyrån Farväl har lång erfarenhet av att arrangera borgerliga begravningar. Utgångspunkten är våra tre begravningspaket i olika omfattning till låga priser. Oavsett om du väljer ett billigt budgetpaket eller ett mer omfattande alternativ, innehåller de allt som behövs för ett värdigt avsked. Det kan tillkomma en kostnad för borgerlig officiant om din kommun inte tillhanda håller en kostnadsfri sådan.

En borgerlig begravningsceremoni kan ske i hemmet, i en samlingslokal eller på någon vacker plats i naturen. Den kan också hållas i ett kapell eller ett församlingshem utan religiösa symboler. En sådan lokal kostar ingenting. Det ingår i den begravningsavgift som alla folkbokförda i Sverige betalar. Det gör också kremering och gravplats. Om du väljer en annan plats för ceremonin innebär det ofta kostnader för lokal och transport.